Monday, August 9, 2010

Calzone

Elég nagy fába vágtam a fejszémet, amikor engedve a szememnek a kép alapján calzonéra esett a választásom. Kicsit meg is rettentem, amikor kiderült hogy 3 oldalon keresztül taglalja a könyv, hogy is kell elkészíteni - ekkor már a család többi tagja be volt izzítva, így nem visszakozhattam.

Jamie Oliver receptje alapján

Fél adagot csináltam, de negyed is elég lett volna. Először a paradicsomszószt kellett elkészíteni, aztán a tésztát, végül, amíg a tészta dagadt, a paradicsomszószból és egyéb hozzávalókból (amik következő alkalommal biztosan másak lesznek, legalábbis valami hússzerű tuti kerülni fog bele) a rátétet beletétet.

Paradicsomszósz
egy konzervparadicsom (400 g)
egy gerezd fokhagyma (saját termés!)
pár szál bazsalikom

Fokhagymát olívaolajon megpirítani, rá a paradicsomot, bazsalikomot, só bors. Paradicsomot szétnyomni a fakanállal, hogy jó trutymós legyen. Éppen csak felforralni, amdj átpasszírozni szűrőn, hogy csak a paradicsom leve menjen át.
(Maradt egy marék paradicsomhéj/fokhagyma/bazsalikom kombó, de semmi fokhagyma/bazsalikom íze nem volt, az kipasszírozódott belőle :o)
Ezután a levet visszaöntve addig kell főzni, amíg jó krémszerű nem lett - Jamie öt percet írt, de én legalább negyed óráig forraltam.

Pizzatészta
fél kiló liszt (végül lett az 600 g is szerintem - valójában 300 is elég lett volna, két napig ettük utána ...)
3 deci langyos víz
élesztő

cukor
olaj


Tésztát már tudok csinálni, így hamar észrevettem, hogy a fél kiló liszthez megadott 3 deci víz kicsit sok (vagy a pohár amivel mértem nem 3 decis volt :o) Kézzel szeretek gyúrni, mert úgy érezni, hogy milyen az állaga. Egy órát kelesztettem.

Felbeletét
250 g gomba (sok volt, bár én nem szeretem a gombát)
150 g spenót (új zélandi, piacos)
2 gerezd fokhagyma
2 szál kakukkfű
50 g vaj margarin
mozzarella nem volt, így trappista sajt - amit a végén elfelejtettem az egyikbe betenni ...
Titkos összetevő:
egy szál szurokfű

A gombát a fokhagymával és a fűszerekkel összepirítani, a végén (!) só, bors. Erre jön a vaj margarin (a vaj-margarin dilemmámat lásd az előző posztban, Zsuzsi azóta helyesbített, azt mondta, persze vajra gondolnak, de a margarin is ugyanolyan jó, ha nem süteményről van szó), majd ha az elolvadt, jöhet a paradicsomszósz és a spenót. Addig kell rotyogtatni, amíg a víz el nem párolog belőle rendesen, hogy a tésztát ne tegye tönkre sütés közben.

Tésztanyújtás
Mint a nagyok a filmben, pörgettem a kezemen, kár hogy senki sem látta, de én így is nagyon élveztem. lett két óriási nagy pizza belőle, wie gesagt egy is elég lett volna, mert a töltelék így elég soványka lett, főleg hogy az egyikből a trappista sajtot ki is felejtettem - szerencsére a parmezánt nem, így azért volt egy alap íze (ami persze a mozarellától biztos nem lett volna amúgy).

Az íze nagyon tuti lett, a kinézete nem annyira, de azért megmutatom:




Kövtkező valami leves lesz, Zsuzsi már be is rendelt egy kínai levet, majd még meglátom ...

No comments:

Post a Comment