Thursday, August 5, 2010

Mákos guba

A pesto sikerén felbuzdulva már a héten elkezdhettem főzőkarrieremet - volt itthon néhány száraz kifli, és kisebb utalásokra de végülis önként ajánlkoztam, hogy akkor majd én ...

Stahl Judit receptje alapján

5 deci tej
10 deka cukor
1 vaniliáscukor (Judit néni szerint vanília, de azt utoljára a vásárcsarnoki ázsia boltban vettünk ...)
5 deci tejszín (valójában 4 tejszín és 6 tej lett, nem vagyunk rokefellerek!)
25 dkg száraz kifli (ez gyakorlatilag 5-6 kiflit jelent)
12 deka darált mák
10 deka porcukor (mivel mákdarálónk nincs, darált mákot meg nem lehet kapni egy olyan kis boltban, mint a teszkó, maradt az előre elkészített mákkeverék - cukor, mák, szójalecitin, keményítő és egyéb finomságok
1 citrom héja - citromhéjat elvből nem használok a héjára adagolt rákkeltő penészgátlő vegyszerek miatt
4 tojássárga
10 deka vaj - ami Zsuzsi szerint margarint jelent, de ha egyszer találkozok véletlenül SJ-val azért megkérdezném a véleményét ...

*Tej, cukor, megmelegít (vanília is) - forralásig, a végén tejszín bele zutty.
*Kifli egy centis karikákra szeletel, mákkal porcukorral összekever.
*Kihűlt löttyel tojássárgája lassan összekever (kézi habverővel kiskanállal).
*Kiflidarabokat a löttyel összekeverni és egy tálba rakni - számítva arra, hogy a sütőben egy kicsit meg fog dagadni.
*A tetejére a vajat margarint ráforgácsolva 200 fokra melegített sütőbe 30 perc.

Kétszerre ettük meg, igaz a második adag ma már kicsit szűkösebb volt. Ja a tetejére SJ tanácsát követve mézet csorgattunk.

No comments:

Post a Comment